
Geografie:
Oekraïne is een land in Oost-Europa dat in het zuidwesten van de voormalige Sovjet-Unie ligt. In het noorden grenst het aan Wit-Rusland, in het oosten en noordoosten aan Rusland, in het westen en zuidwesten aan Polen en Slowakije, Hongarije en Roemenië, in het zuiden aan Moldavië en gedeeltelijk aan Roemenië. De zuidgrens wordt bepaald door Zwarte Zee en de Zee van Azov. De kustlijn is ruim 2782 kilometer lang. Door deze twee zeeën wordt Oekraïne verbonden met de wereldzeeën. De oppervlakte van Oekraïne is 603.700 km². Het is ca. 14,4 keer zo groot dan Nederland en na Rusland en Kazakstan de grootste republiek uit de voormalige Sovjet-Unie. Aangezien Rusland voor een groot deel in Azië ligt is Oekraïne het grootst in het werelddeel Europa liggende land. Drie grote rivieren doorkruisen het land: de Dnjepr (Dnipro), de Dnjestr (Dnister) en de Donets. Er zijn ook veel kleinere rivieren en meren in Oekraïne. Oekraïne is verdeeld in 24 administratieve regio’s (oblasts) en een autonome republiek (het schiereiland de Krim).
Klimaat:
Oekraïne heeft een hoofdzakelijk continentaal klimaat. De gemiddelde temperatuur in het noordoosten ligt op –7 à -8°C in de winter. Aan de zuidkust van het Krim schiereiland ligt de temperatuur in de winter rond de 2 tot -4°C. In de zomer schommelt de gemiddelde temperatuur rond 18°C in het noordwesten en 24°C in het zuidoosten (subtropisch).
Reizen:
De beste tijd om in Oekraïne rond te reizen is de lente: eind april tot half juni. De natuur is dan op zijn mooist en de kans op neerslag is minder dan in de zomer. In het verleden diende men een visum te hebben, echter dit is niet meer nodig. Volgens de nieuwe regels hoeven burgers van de Europese Unie, Zwitserland, Verenigde Staten van Amerika, Canada en Japan GEEN VISUM meer te hebben om naar Oekraïne te gaan.
Steden:
De hoofdstad en tevens de grootste stad van Oekraïne is Kiev (Kyjiv). De stad is gelegen aan weerszijde van de rivier de Dnjepr en telt 2,6 miljoen bewoners. Ook Kharkiv (1,5 miljoen inwoners), Dnipropetrovsk (1,1 miljoen inwoners), Odesa (1 miljoen inwoners), Donetsk (1 miljoen inwoners) behoren tot de grootste steden van Oekraïne. Er zijn een aantal internationale luchthavens in Oekraïne waaronder de grootste “Boryspil” in Kiev en wat kleinere in Kharkiv, Odesa en Symferopol.
Taal:
De officiële taal van Oekraïne is het Oekraïens. Het Oekraïens is nauw verwant aan het Russisch maar heeft ook veel Poolse leenwoorden wat komt door de eeuwenlange Pools-Litouwse overheersing. Tijdens de overheersing door de Sovjet-Unie werd de kennis van het Oekraïens niet aangemoedigd. Na de onafhankelijkheid in 1991 bloeide de taal weer op. Toch spreken veel Oekraïners beter Russisch dan Oekraïens, dit omdat het Russisch lange tijd als belangrijkste taal op school werd gedoceerd. De Oekraïense taal maakt gebruik van het cyrillische schrift.
Religie:
Oekraïne is overwegend christelijk. Sinds 988 is het christendom de overwegende religie in Oekraïne. 76,5% van de bevolking behoort tot de Oekraïens-Orthodoxe Kerk, 8% tot de Oekraïens-Katholieke Kerk. Protestants, Joden en Moslims zijn in de minderheid.
Bevolking:
Oekraïne telt ongeveer 46 miljoen inwoners, waarvan Oekraïners (73%), Russen(22%), Wit Russen(0,9%), Moldaviërs(0,6%). 67% van de bevolking leeft in steden, de overige 33% op het platteland.
Industrieën:
Mijnbouw en petrochemie, chemische industrie, metaal(bewerking)/machine industrie. Graan, suikerbieten, vlees, melk, groenten en zonnebloemen.
Valuta:
Oekraïense hryvnja (wisselkoers: 1US Dollar = 21 hryvnjas, 1 Euro= 24 hryvnjas)
Tijdzone: GMT/UTC+2
Elektriciteit: 220V-50Hz
Regeringsvorm: Republiek
Staatshoofd: President Volodymyr Zelensky
Regeringsleider: Oleksiy Honcharuk
Parlement: Verchovna Rada (450 leden)
Vlag:

Lid van EU: nog niet
Oekraïense hoofdfeestdagen:
Nieuwjaarsdag – 1 januari (De grote feestdag ,vergelijkbaar is met Kerstmis in West-Europa of Amerika)
Orthodox Kerstmis – 7 en 8 januari (grote kerkelijke dagen in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland)
Orthodox Nieuwjaar – 14 januari (een religieuze feestdag)
Valentijnsdag – 14 februari (dag van de geliefden)
Internationale vrouwen dag – 8 maart (de grote feestdag voor alle vrouwen vergelijkbaar met Moederdag in West-Europa)
Orthodox Pasen (deze wordt gevierd 2 weken na het Katholieke Pasen)
Mei Dag – 1 mei (dag van de arbeid)
Dag van de overwinning – 9 mei (De dag van de overwinning op het fascisme in 1945)
Drievuldigheid – 30 mei (een Orthodoxe feestdag en officieel een vrije dag in Oekraïne)
Dag van de constitutie – 28 juni (de dag van de nieuwe Oekraïense constitutie)
Onafhankelijkheidsdag – 24 augustus (op 24 augustus 1991 na de staatsgreep in Moskou riep het Oekraïense parlement de onafhankelijkheid uit)
Katholieke Kerstmis – 25 december (deze wordt door katholieken en sommige protestanten gevierd).
Links:
Wikipedia - alle informatie over Oekraïne. Lees meer »
Officiële website van de Oekraïense ambassade - hier vindt u handige tips en informatie. Lees meer »
Het weer in Vinnitsa - Actueel weer en weersverwachting voor de komende dagen. Lees meer
Meer informatie over visum of verlijf in Nederland:
Rijksoverheid Lees meer »
Visumdienst Ned ambassade Kiev (visum voor Nederland) Lees meer »
Vliegtickets:
Ukraine International Airlines / KLM. Kiev vanaf Amsteram en Brussel Lees meer »
Wizzair. Kiev v.a. Dortmund en Keulen Lees meer »
|